ساکارز، فروکتوز، گلوکز و لاکتوز انواع قندهایی هستند که معمولا در غذاها و نوشیدنی های مختلف یافت می شوند. در حالی که ممکن است همه آنها به یک دسته از کربوهیدرات ها تعلق داشته باشند، تفاوت های مشخصی بین آنها از نظر ترکیب شیمیایی، منابع و اثرات آنها بر بدن وجود دارد.
ساکارز
ساکارز که به عنوان قند سفره نیز شناخته می شود، یک دی ساکارید است که از یک مولکول گلوکز و یک مولکول فروکتوز تشکیل شده است.
ساکارز معمولاً در نیشکر، چغندر قند و میوه های مختلف یافت می شود. ساکارز اغلب به عنوان یک شیرین کننده در محصولات پخته شده، دسرها و نوشیدنی ها استفاده می شود. زمانی که ساکارز مصرف میشود، توسط آنزیمهای موجود در دستگاه گوارش به قندهای تشکیلدهنده آن – گلوکز و فروکتوز – تجزیه میشود که سپس جذب جریان خون میشود تا انرژی بدن را تامین کند.
فروکتوز
فروکتوز یک مونوساکارید است که به طور طبیعی در میوه ها، عسل و برخی سبزیجات وجود دارد. به خاطر شیرینی شدیدش معروف است و اغلب به عنوان شیرین کننده در غذاها و نوشیدنی های فرآوری شده استفاده می شود. برخلاف گلوکز که میتواند به راحتی توسط تمام سلولهای بدن برای تولید انرژی استفاده شود، فروکتوز باید قبل از استفاده به عنوان سوخت توسط کبد متابولیزه شود. مصرف بیش از حد فروکتوز با مشکلات سلامتی مختلفی مانند چاقی، مقاومت به انسولین و بیماری کبد چرب مرتبط است.
گلوکز
گلوکز مونوساکارید دیگری است که به عنوان منبع اصلی انرژی برای سلول های بدن عمل می کند. معمولاً در کربوهیدرات هایی مانند نان، ماکارونی، برنج و سیب زمینی یافت می شود. گلوکز می تواند به سرعت پس از مصرف به جریان خون جذب شود تا انرژی فوری برای فعالیت بدنی یا عملکرد ذهنی فراهم کند. بدن به شدت سطح گلوکز خون را از طریق عملکرد انسولین تنظیم می کند – هورمونی که توسط لوزالمعده تولید می شود و به سلول ها کمک می کند تا گلوکز را از خون برای استفاده یا ذخیره کنند.
لاکتوز
لاکتوز یک دی ساکارید است که از یک مولکول گلوکز و یک مولکول گالاکتوز تشکیل شده است. این ماده عمدتاً در محصولات لبنی مانند شیر و ماست یافت می شود. عدم تحمل لاکتوز زمانی رخ می دهد که افراد فاقد مقادیر کافی لاکتاز باشند – آنزیمی که برای تجزیه لاکتوز به قندهای تشکیل دهنده آن برای جذب لازم است. در نتیجه، لاکتوز هضم نشده می تواند در روده تخمیر شود و علائمی مانند نفخ، گاز، اسهال یا درد شکم ایجاد کند.
در نتیجه، در حالی که ساکارز، فروکتوز، گلوکز و لاکتوز همه انواع قندهایی هستند که هنگام مصرف انرژی برای بدن تامین می کنند. آنها در ترکیب شیمیایی، منابع، و اثرات بر سلامتی متفاوت هستند. درک این تفاوتها می تواند به افراد کمک کند تا انتخابهای آگاهانهای در مورد مصرف رژیم غذایی خود داشته باشند تا بهزیستی کلی را ارتقاء بخشند و از مشکلات سلامتی بالقوه مرتبط با مصرف بیش از حد قند جلوگیری کنند.