اسید استیک
اسید استیک (acetic acid) با نام آیوپاک اسید اتانوئیک و نیز نامهای دیگری چون جوهر انگور یا جوهر سرکه یکی از مواد معدنی و متعلق به گروه اسیدها و جز اسیدهای کربوکسیلیک میباشد.
استفاده از اسید استیک در شیمی، به عهد باستان بر میگردد. در سال ۱۸۴۷، هرمان کولب شیمیدان آلمانی برای اولین بار از طریق مواد معدنی موفق به ساخت اسید استیک شد.
اسید استیک در حالت خالص، مایعی بی رنگ با بویی تیز، مایعی خورنده و قابل اشتعال میباشد. این ماده در دمای ۱۶٫۶ درجه سانتیگراد منجمد میشود.
باکتریهای مخمر سرکه به دلیل تمایل به تولید اسید استیک به این نام معروف شدهاند. این باکتریها در مواد غذایی، آب و خاک یافت میشوند. اسید استیک بطور طبیعی از میوهها و برخی مواد غذایی فاسد شده از فرآیند تخمیر تولید میشوند و از قدیمیترین ترکیبات شیمیایی شناخته شده توسط انسان میباشد.
سرکه از فرآیند تخمیر مواد غذایی دارای نشاسته و قند و مواد الکلی توسط باکتری مخمر سرکه (بچه سرکه) تولید میشود. برای تولید سرکه عموماً از میوههایی مانند سیب، انگور، دانههایی مثل جو استفاده میشود.
سرکه معمولاً دارای اسید استیک با وزن حجمی ۴ الی ۸ درصد میباشد.
خصوصیات اسید استیک
فرمول مولکولی : C2H4O۲
جرم مولی : ۶۰٫۰۵ g mol−۱
شکل ظاهری : مایع بیرنگ
چگالی : ۱٫۰۴۹ g/cm3 (l)
۱٫۲۶۶ g/cm3 (s)
دمای ذوب : ۱۶٫۵ درجه سلسیوس (۶۱٫۷ درجه فارنهایت; ۲۸۹٫۶ کلوین)
دمای جوش : ۱۱۸٫۱ °C, 391 K, 245 °F
انحلالپذیری در آب : قابل امتزاج به هر نسبت
Acetic acid
Chemical compound
Description
Acetic acid, systematically named ethanoic acid, is a colourless liquid organic compound with the chemical formula CH₃COOH. When undiluted, it is sometimes called glacial acetic acid. Vinegar is no less than 4% acetic acid by volume, making acetic acid the main component of vinegar apart from water. Wikipedia
Formula: CH3COOH
Molar mass: 60.052 g/mol
Density: 1.05 g/cm³
IUPAC ID: Acetic acid
Boiling point: 118.1 °C
Melting point: 16.6 °C
کاربردها و مصارف اسید استیک :
در تولید وینیل استات، اتیل استات، حلال ها، نساجی، به صورت سرکه به عنوان چاشنی غذا و تهیه انواع ترشی استفاده میشود. اسید استیک رقیق به عنوان افشانه برای از بین بردن قارچهای گیاهان استفاده میشود. اسید استیک گلاسیال در صنایع شیمیایی در تولید فیلمهای عکاسی، تولید پلاستیک پلی اتیلن تری فتالات (PET) استفاده میشود. همچنین به عنوان ماده واسطه در تولید استات وینیل که ترکیب مهمی در تولید چسب و رنگ میباشد، و به عنوان حلال در تولید مواد معطر مصنوعی کاربرد دارد.
نکات ایمنی :
اسید استیک غلیظ مادهای خورنده میباشد. در تماس با پوست باعث سوختگی شیمیایی پوست و ایجاد تاول میشود. در صورت تماس با چشم میتواند آسیبهای جدی به چشم وارد کند، تنفس بخار غلیظ آن باعث سوزش دهان، بینی و گلو میشود. هر چند سرکه یک مایع بدون ضرر میباشد اما نوشیدن اسید استیک گلاسیال خطرناک بوده و باعث ایجاد زخمهای شدید در دستگاه گوارشی میشود و ممکن است با تغییر اسیدیته خون، آسیبهای جدی به سلامتی انسان وارد کند.
استیک اسید مرک
نام ماده : Acetic acid
کد محصول مرک : ۱۰۰۰۵۶
فرمول شیمیایی : H₃CCOOH
cas number : 64-19-7
استیک اسید ۹۶ درصد مرک
نام ماده : Acetic acid 96%
کد کالا : ۱۰۰۰۶۲
cas number : 64-19-7
فرمول شیمیایی : H₃CCOOH
شرکت مینا تجهیز آریا به عنوان نمایندگی مرک آلمان در زمینه واردات مرک و ارائه بيش از ۲۰۰۰ نوع مواد شیمیایی مرک و مواد شیمیایی سیگما آلدریچ و همچنین پخش انواع مواد شيميايي آزمايشگاهي و صنعتي و تجهيزات آزمايشگاهي آماده ارائه خدمات به شما مشتريان محترم (اعم از همكاران، دانشگاهيان، مراكز تحقيقاتي، آموزشي، پژوهشي، كارگاه ها، كارخانه ها و كليه صنايع وابسته) می باشد.