آکریل آمید
آکریل آمید Acrylamide یک ترکیب شیمیایی با فرمول C3H5NO است.
ماده ای سفید رنگ، بلوری جامد و بی بوست که در آب و اتانول و اتر و کلروفرم حل میشود. آکریل آمید در پیش اسیدها، بازها، عاملهای اکساینده، آهن و نمکهای آهن، تجزیه میشود. بی گرمایش به آمونیاک تجزیه میشود و با گرمایش به منو اکسید کربن، دی اکسید کربن و اکسیدهای نیتروژن تجزیه میشود.
آکریل آمید را میتوان از آبکافت اکریلونیتریل با نیتریل هیدراتاز آماده کرد.
آکریل آمید در صنعت برای تولید مواد پلیاکریلآمید بکار میرود ، پلیاکریلآمید یکی از مواد پاککننده ای است که برای تسهیل تصفیه آب آشامیدنی و حذف مواد زاید آن بکار میرود.
پلی آکریلامید برای تهیه چسب، کاغذ، پلاستیکها و مواد آرایشی استفاده میشود .
مواد پلی آکریلامید دارای مقدار بسیار کمی از آکریلامید هستند.
آکریلامید در دود سیگار نیز وجود دارد و استعمال سیگار بهطور قابل توجهی باعث مواجهه با آکریلامید میشود.
خصوصیات آکریل آمید
فرمول مولکولی C3H5NO
جرم مولی ۷۱٫۰۸ g mol−۱
چگالی ۱٫۱۳ g/cm3
دمای ذوب ۸۴٫۵ درجه سلسیوس (۱۸۴٫۱ درجه فارنهایت؛ ۳۵۷٫۶ کلوین)
دمای جوش –
انحلالپذیری در آب ۲٫۰۴ kg/L (25 °C)
Acrylamide
Chemical compound
Acrylamide is an organic compound with the chemical formula CH₂=CHCNH₂. It is a white odorless solid, soluble in water and several organic solvents. It is produced industrially as a precursor to polyacrylamides, which find many uses as water-soluble thickeners and flocculation agents
خطرات آکریل امید در بدن انسان
این ترکیب یک ماده اسیدی سرطانزا بهشمار میآید و از حرارت دیدن کربوهیدراتها ایجاد میشود. آکریلامید در نان برشته، چیپس، تهدیگ و سوسیس برشته وجود دارد.
آکریلامید در غذاهای غنی از کربوهیدرات مانند سیبزمینی و محصولات غلات که در درجه حرارتهای بسیار بالا (بالاتر از ۱۲۰ درجه سانتی گراد) پخته یا سرخ میشوند، مشاهده می شود.
آکریل امید در بسیاری از غذاها اعم از غذاهای تهیه شده بهطور صنعتی، در مراکز تهیه غذا و در منزل وجود دارد..
در مورد اثر آکریلامید بر سلامت عمومی ابهامات زیادی وجود دارد. مواجهه شغلی با مقادیر بسیار زیاد آکریلامید باعث تخریب عصبی افراد شدهاست. در مطالعات مشاهده شدهاست که آکریلامید در دوزهای بالا میتواند در حیوانات ایجاد سرطان کند. به همین دلیل محققین پیشنهاد میکنند که ممکن است آکریلامید در انسانها نیز سرطانزا باشد.
مکانیسم سرطانزایی آکریلامید در حیوانات آزمایشگاهی و انسان به خوبی مشخص نیست.
در مطالعات اخیر در زنان و مردان بزرگسال مشاهده شده که مصرف روزانه ۱۶۰ گرم چیپس، حاوی ۱۵۷ میلیگرم آکریلامید، به مدت ۴ هفته، باعث افزایش معنیدار LDL اکسید شده، اینترلوکین ۶ با حساسیت بالا، پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا و گاماگلوتامیل ترانسفراز و افزایش معنی دار تولید گونههای فعال اکسیژن توسط مونوسیتها، لنفوسیتها و گرانولوسیتها شد؛ بنابراین مصرف طولانی مدت محصولات حاوی آکریلامید ممکن است به وجود آورنده حالت التهابی باشد که عامل خطری برای آترواسکلروز است.
آکریل آمید مرک
نام ماده : Acrylamide
کد محصولات مرک : ۸۰۰۸۳۰
فرمول مولکولی : C3H5NO
فرمول خطی CH₂CHCONH₂
CAS Number ۷۹-۰۶-۱
EC Number ۲۰۱-۱۷۳-۷
جرم مولی : ۷۱٫۰۷
خلوص : ۹۹ %
نقطه ذوب : ۸۴ °C
نقطه جوش : ۱۲۵ °C
چگالی : ۱٫۱۲۷